Harselaar

Geplaatst op door

De gemeente Barneveld revitaliseert het industrieterrein Harselaar West. De wegen op dit industrieterrein worden gereconstrueerd zodat zij aan de huidige eisen voldoen. Een onderdeel van het werk is de ombouw van de kruising Nijkerkerweg – Harselaarseweg tot turborotonde. Op het industrieterrein is veel zware industrie gevestigd, reden voor de gemeente om een degelijke betonconstructie te kiezen op de turborotonde.

Constructie
De constructie in de rijbaan bestaat uit 26 cm doorgaand-gewapend-beton. De wapening ligt excentrisch en bestaat uit staven ø 20-160 in langsrichting die gelegd zijn op ø 12-300 dwarssupportwapening. De sterkte van het beton is C35/45 met een milieuklasse XF4.
Het printbeton in de overrijdbare middenberm en in de bochtverbredingen van de rotonde is uitgevoerd met een cobblestone print. Deze constructie bestaat uit 26 cm ongewapend beton, voorzien van gezaagde krimpvoegen.
De overrijdbare band wordt uitgevoerd in wit beton. De band is evenals alle andere banden in het werk, uitgevoerd in ongewapend beton. De banden worden voorzien van krimpvoegen.

Uitvoering
Het beton in de rijbaan is aangebracht met een Rolling Finisher. De aanlegbreedte is 12 m. De verhardingen in printbeton zijn met de hand aangelegd. De banden in het werk zijn met een slipformpaver in het werk gestort.
 De betonspecie is geleverd door Betoncentrale Wessels uit Barneveld.

Overlast
Om de verkeersoverlast te beperken, is een zogenaamde “by-pass” aangelegd gedurende de uitvoering van het werk. Zodoende kan het verkeer normaal doorrijden en is er op het werkterrein geen verkeer aanwezig. Dit biedt veiligheid voor verkeer en de wegwerkers. Dankzij een kleine investering in een tijdelijke verharding wordt het werk naar ieders tevredenheid uitgevoerd.

turborotonde_harselaar2 turborotonde_harselaar3