Maart 2015 door Jurjen Talsma

Beton wordt gemaakt met cement, daar zal niemand vreemd van opkijken. Dat cement, het bindmiddel van beton, warmte geeft tijdens verharding en krimpt is minder bekend. Daarom is het goed om te weten wat het effect is van het krimpende beton.

Krimp als gevolg van sterke afkoeling:

In het voorjaar kan het overdag prachtig weer zijn met temperaturen die kunnen oplopen naar 20 graden of meer. Betonspecie heeft dan ook deze temperatuur en wordt na het storten nog warmer, vanwege de reactie van cement en water. Kijk er niet vreemd van op dat de pas gestorte vloer de nacht in gaat met een eigen temperatuur van ongeveer 30 graden. Verhardend beton is daar niet bang voor, maar wel voor de ochtend die daar op volgt.

Het komt voor dat in de vroege ochtend de temperaturen lager zijn dan het vriespunt en hier kan het pas gestorte beton niet tegen. Deze enorme temperatuurschok zal dan ook zeker tot scheurvorming leiden, omdat de wapening op dat moment nog niets doet.
Wat in deze situatie het meest belangrijke is, is het voorkomen van deze grote afkoeling door het beton af te dekken met isolatiedekens. Is dit niet mogelijk, dan blijft het aanbrengen van dilataties een optie. Je moet dan in feite vakken maken van 4×4 meter welke kunnen krimpen zonder dat er scheuren optreden. Het beton moet dan wel kunnen krimpen en niet worden vastgehouden bijvoorbeeld door een fundering waardoor er vanuit het midden scheuren kunnen ontstaan.

Dus als je een vloer buiten gaat storten en er is geen mogelijkheid om deze te beschermen tegen sterke afkoeling, houd dan Piets weerbericht in de gaten en let op nachtvorst. Stort je de vloer binnen, dan zijn de risico’s natuurlijk veel minder.

Poster: Beton in de Zomer